ΓΗΠΕΔΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ & «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΤΣΟΧΑΣ»

TO ΤΑΛΕΝΤΟ δεν αναγνωρίζει τα σύνορα των επαγγελμάτων. Ακούς άσημους γείτονές σου να τραγουδούν καλύτερα από δημοφιλείς αοιδούς, βλέπεις ερασιτέχνες ηθοποιούς να παίζουν καλύτερα από μεγάλα ονόματα του θεάτρου ή του κινηματογράφου. Γιατί, λοιπόν, ένας ποδοσφαιριστής να μη γράφει καλύτερα από πολλούς δόκιμους συγγραφείς; Ο παλιός άσος του Παναθηναϊκού Δημήτρης («Λώρης») Θεοφάνης, στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του με τον, κάπως άχαρο είναι αλήθεια, τίτλο «Γήπεδο Αλεξάνδρας & “πράσινης τσόχας”» (Gutenberg), φανερώνει τέτοια αφηγηματική δεινότητα, γλωσσική πλαστικότητα και βάθος αισθήματος που σπάνια συναντώ συνδυαστικά στην «καθαρή» ελληνική λογοτεχνία.

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα της έκδοσης

Όλα αυτά τα βράδια που σκεφτόμουν όσα έτυχαν στη ζωή μου, από τότε που ήμουν ένα μικρό παιδί στο κρεβάτι έως σήμερα που έκλεισα τα ογδόντα δύο, ποτέ μου δεν ονειρεύτηκα τόσο συχνά και τόσο πολύ καμιά άλλη εικόνα από το παρελθόν, όσο το να παίζω. Ούτε παλιές γνωριμίες, ούτε αγαπημένες μορφές, ούτε ταξίδια στον κόσμο, ούτε τα καθημερινά φυσιολογικά όνειρα. Ονειρευόμουν μόνο ότι παίζω. Ότι παίζω μπάλα στο γήπεδο με όλους τους παλιούς αγαπημένους συμπαίκτες μου και τους αντιπάλους. Ότι παίζω είτε στη Λεωφόρο, είτε στον δρόμο στην Κατοχή με το πάνινο τόπι, είτε στο Παρίσι, στο Τορίνο, στη Βαρσοβία, στη Νέα Υόρκη, στη Μελβούρνη, στην Πράγα, στο γήπεδο της γειτονιάς μου με τις αμυγδαλιές. Σε αυτά τα όνειρά μου δεν με ενδιέφερε να ξέρω αν τα γκολ τα έβαλα τότε στον ΠΑΟΚ, στο «αήττητο» πρωτάθλημα ή αν τα έβαλα στη Σάντος, στη Ρώμη, στη Γαλατασαράι ή σε ένα φιλικό παιχνίδι της Τετάρτης.

Για μένα όσο θα υπάρχει η Λεωφόρος θα υπάρχει και τo όνειρo. Και αυτό το δικό μου όνειρο δεν θα μπορέσει να μου το πάρει κανείς.

Γήπεδο Αλεξάνδρας & «πράσινης τσόχας»
Isbn: 978-960-01-1730-1
Σελίδες 305
Διαστάσεις 15Χ25
Εκδόσεις Guttenburg

Τιμή: 18.00 €   15 €

Συγγραφέας: Δημήτρης (Λώρης) Θεοφάνης