ΛΕΥΚΩΜΑ “ΓΟΥΕΜΠΛΕΪ ’71”

Ένα συλλεκτικό, σπάνιο (πλέον) λεύκωμα για τη μεγαλύτερη διασυλλογική επιτυχία ελληνικής ομάδας. Το βιβλίο «Γουέμπλεϊ ’71 – 50 χρόνια…» επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίλητος και σε αυτό μπορείτε να θαυμάσετε εκατοντάδες φωτογραφίες ─μεταξύ των οποίων πολλές αδημοσίευτες─ σε εξαιρετική ποιότητα, τυπωμένες σε πολυτελές, χοντρό, ιλουστρασιόν χαρτί.

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή, τόσο για τις εκδόσεις Μίλητος, όσο και για την ομάδα του Παναθηναϊκού, η πραγματοποίηση της παρούσας έκδοσης, 40 χρόνια μετά την ιστορική στιγμή της 2ας Ιουνίου 1971, όταν η ομάδα του Παναθηναϊκού αγωνίστηκε εναντίον της κορυφαίας ομάδας της Ευρώπης του ’70, τον Άγιαξ, στο Γουέμπλεϊ, στον Τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, και έγραψε το όνομά της με χρυσά γράμματα στις σελίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με 100.000 θεατές μέσα στο γήπεδο και άλλους 100.000.000 τηλεθεατές, η Ελλάδα ενωμένη παραληρεί, περήφανη για την ομάδα της που έφθασε ως εκεί. Η εννιάμηνη ξέφρενη πορεία του Παναθηναϊκού προς τον τελικό αγώνα στο Γουέμπλεϊ εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό επίτευγμα σε επίπεδο συλλόγων για την Ελλάδα.

Στο παρόν πολυτελές λεύκωμα προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε μέσα από φωτογραφίες, ντοκουμέντα και μαρτυρίες όλα τα γεγονότα εντός και εκτός των αγωνιστικών γηπέδων: στιγμιότυπα και φάσεις από όλους τους αγώνες, σημαδιακές φωτογραφίες, αρχεία εφημερίδων, το σφυγμό και τα σχόλια της εποχής, την ατμόσφαιρα των πανηγυρισμών, τις συγκινήσεις, τους έρωτες και τις αγάπες…

Το σημαντικότερο για εμένα είναι ότι, μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία για τη δημιουργία του λευκώματος, γνώρισα τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ομάδας του Γουέμπλεϊ και θαύμασα το σθένος και την ενέργεια που μέχρι σήμερα διατηρούν αναλλοίωτα στοιχεία στο χαρακτήρα τους και έτσι κατάλαβα ότι η φλόγα του Γουέμπλεϊ δεν έσβησε ακόμα! Παράλληλα θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά, καθώς χωρίς τη δική τους συμμετοχή και συνεισφορά σε επίπεδο φωτογραφιών αλλά και μαρτυριών, δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η παρούσα έκδοση.

Τέλος, ελπίζω ότι παραδίδουμε στον Έλληνα αναγνώστη ένα καλαίσθητο φωτογραφικό αλλά και κοινωνικο-ιστορικό λεύκωμα, ως αφετηρία για μια καινούρια εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στην οποία θα πρυτανεύσει και πάλι το δημιουργικό πάθος, η άμιλλα και η αμοιβαία εκτίμηση, μακριά και πέρα από κάθε είδους φανατισμούς και βία.

Tα φωτογραφικά αυτά στιγμιότυπα αιχμαλωτίζουν τον ίλιγγο εκείνου του εννιάμηνου!

– PROTAGON.GR

Γουέμπλεϊ 1971 – 50 χρόνια…
Isbn: 978-960-464-246-5
Σελίδες 165
Σχήμα 28Χ28
Εκδόσεις Μίλητος

Τιμή: 55 €   42 €

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Γιώργος Δόγας
Οργάνωση έκδοσης: Αντώνης Αντωνιάδης
Σύμβουλος έκδοσης: Κώστας Μπλιάτκας